Punca Ketua Berpeluh berlebihan - Apa Adakah Mereka?

Punca Ketua Berpeluh berlebihan - Apa Adakah Mereka?

Sesetengah orang mengalami peluh berlebihan dan ia boleh dilihat di kebanyakan tempat di tubuh manusia menjadikannya benar-benar sukar untuk orang ramai untuk menjalani kehidupan yang normal. Berpeluh berlebihan juga dikenali sebagai hiperhidrosis dan menyebabkan berpeluh kepala berlebihan boleh datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Antara punca-punca berpeluh kepala berlebihan termasuk penyakit kesihatan kronik, hormon dan gaya hidup.

Punca yang paling menonjol

Antara punca-punca yang paling terkenal dari berpeluh kepala berlebihan termasuk ruam panas, melangkau waktu makan, kebimbangan, penyakit tiroid, menopaus dan sejarah keluarga. Menghabiskan banyak masa di luar rumah semasa cuaca panas dan matahari panas boleh menyebabkan berpeluh berlebihan kepala. Ini boleh menyebabkan ruam panas pada kulit kepala dan badan.
Sesetengah orang mempunyai kecenderungan untuk kerap melangkau waktu makan. Ponteng kerap makanan oleh orang yang menyebabkan tekanan darah rendah menyebabkan berpeluh berlebihan kepala. Orang yang mengalami ketegangan dan kebimbangan semasa keputusan acara tertekan dalam berpeluh berlebihan kepala.

Atas aktiviti kelenjar tiroid pada orang menyebabkan peningkatan suhu badan yang membawa kepala berpeluh terlalu berlebihan. Wanita yang sedang melalui peringkat menopaus melalui hot flashes dan boleh mengalami kepala berpeluh intensiti yang berlebihan.

Sejarah keluarga juga boleh menjadi salah satu punca berpeluh kepala berlebihan. Jika saudara-mara, ibu bapa atau adik-beradik seseorang mengalami masalah yang sama berpeluh berlebihan maka ada peluang lebih mungkin daripada mereka yang mengalami simptom yang sama.

Jadi orang-orang yang mengalami berpeluh berlebihan perlu mengetahui punca sebenar berpeluh kepala yang berlebihan supaya mereka boleh mendapatkan rawatan yang berkesan untuk keadaan. Rakyat masa untuk mengenali tentang punca-punca kepala berlebihan berpeluh ia akan menjadi lebih mudah bagi mereka untuk mencari kursus rawatan untuk membantu mengawal dan merawatnya. Disenaraikan di atas adalah hanya beberapa sebab-sebab yang paling menonjol dan terdapat banyak lagi perkara-perkara yang boleh mencetuskan kepala berpeluh!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar