6 Masalah Kesihatan Common Dirawat Dengan Herba Perubatan

6 Masalah Kesihatan Common Dirawat Dengan Herba Perubatan

Rawatan kesihatan alternatif telah wujud selama berabad-abad, dan dalam kebanyakan kes yang lebih lama, daripada ubat-ubatan moden. Itu bukan untuk mengatakan bahawa mereka adalah lebih baik daripada ubat-ubatan utama makmal sungai.

Mendapatkan nasihat yang betul daripada profesional perubatan yang berkelayakan sentiasa disyorkan. Ubat-ubatan yang ditetapkan dan ubat-ubatan farmaseutikal yang terbukti dan menjalani ujian klinikal sebelum mereka dibebaskan di pasaran.

Walaupun begitu, sebahagian besar daripada penduduk kerap menggunakan rawatan kesihatan alternatif, makanan tambahan herba dan ubat-ubatan.

Mengambil makanan tambahan boleh memberi manfaat untuk keadaan tertentu dan menggalakkan kesihatan yang baik. Ia benar-benar bergantung kepada makanan tambahan herba yang anda ambil, untuk apa tujuan, dan dalam apa kuantiti. Keadaan kesihatan anda juga merupakan pertimbangan yang serius kerana ubat-ubat herba boleh menghasilkan kesan sampingan dan berinteraksi dengan ubat-ubatan lain.

Sebelum menggunakan apa-apa rawatan kesihatan alternatif, atau mengambil herba, menjadi maklumat tentang manfaat mungkin atau kesan sampingan yang berpotensi buruk.

Anda akan perlu untuk melakukan penyelidikan anda sendiri, kerana rawatan alternatif dan makanan tambahan herba biasanya tidak dianggap sebagai sebahagian daripada perubatan barat arus perdana. Baca label pembungkusan, buku-buku rujukan dan melayari internet untuk bereputasi kesihatan berkaitan laman web. Berbincang dengan doktor anda atau profesional kesihatan.

Antara ubat-ubat herba yang paling banyak digunakan termasuk: Bawang putih untuk mengurangkan tahap kolesterol darah, Echinacea untuk melawan selesema musim sejuk dan merangsang sel-sel darah putih, dan St Johns Wort untuk mengurangkan kemurungan yang ringan. Keadaan kesihatan yang lain dan makanan tambahan herba yang berkaitan termasuk -

1. Edaran

Cayenne, Lobak pedas, Halia, Chickweed, dan Rosemary

2. Selsema

Bawang putih, halia, Bayberry, Cayenne, catnip, Echinacea, Chickweed, Eyebright, Fenugreek, Hyssop, Peppermint, Golden Rod, Yarrow, Oregano, dan Wilde Als.

3. Sembelit

Biji flaks, Barberry, Aloe, Basil, Chickweed, Boldo, Kuning Dock, dan Rhubarb Root.

4. Cirit-birit

Basil, Coltsfoot, Ketumbar, Columbine, komprei, Cohosh Hitam, Calendula, Caraway, Bawang Putih, Carrot, Cinnamon, Daisy, Eyebright, Heartsease, Horse Chestnut, Hyssop, Iceland Moss, Kola, Delima, Knotgrass, Motherwort, Peppermint, Rhubarb, Sage , Witch Hazel, Slippery Elm, Tormentil, Thyme, Strawberry Wild.

5. Kemurungan

Saderi, Lavender, St Johns Wort, Chamomile, Lemon Balm, Kola, Mugwort, Rosemary, berketayap, Valerian, dan Wormwood.

6. Sakit kepala

Basil, Valerian, Wilde Als, Chamomile, Oregano, Feverfew, Peppermint, Rosemary, Rue, ketayap, St Johns Wort.

Dengan penuaan yg mengiklan sesuatu bayi penduduk ada permintaan yang semakin meningkat untuk rawatan kesihatan alternatif dan makanan tambahan herba. Rakyat mahu kekal sihat dan tidak bergantung semata-mata kepada ubat-ubatan perubatan yang ditetapkan. Terdapat bukti yang baik bahawa makanan tambahan herba jika diambil dalam persatuan dengan diet yang sihat dan gaya hidup aktif boleh memberi manfaat. Walau bagaimanapun, melakukan penyelidikan berhati-hati anda sendiri untuk meyakinkan diri anda daripada kebaikan dan keburukan mengambil setiap tambahan. Berbincanglah dengan doktor anda atau profesional kesihatan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar